Det sker på skolen:
Forside / Nyt fra efterskolen / En af dagens store udfordringer

En af dagens store udfordringer

Før du overhovedet er kommet ind i rummet, fylder den sure og næsten kvalmende lugt dine næsebor. Tag en dyb indånding – Du skal hurtigt ind og så ud igen for ikke at besvime. Lydene af lyse pigegrin omkring én passer langt fra til omgivelserne, man er på vej ind i; Rengøringsdepotet.

I det første rum står synderne bag størstedelen af lugten; 2 skraldespande med sorte poser, som er fyldt til randen med ugens efterladenskaber. På modsatte side står en grå spand med et grønt låg med to huller til dåser og flasker, og ovenover hænger 2 tørresnore med et par vaskeklude, som lugter muggent. Videre. Mod målet så man kan komme tilbage til gruppen og hygge sig i det lille stykke tid, man har, før det bliver lektiernes tid.

Som man bevæger sig om på den anden side af væggen, knaser gulvet under én en smule, som gik man på sand, og ligner noget, som ikke er blevet vasket i mange måneder. Kuldegysninger spreder sig på kroppen. På den anden side af væggen står en gammel hvid og en smule rusten reol. Hylderne er fyldte med karklude, fejebakker, affaldsposer, og på den nederste hylde er de grå og rødfarvede gulvspande med rester af sæbe i kanterne. Skyggende for reolen hænger beskidte mopper og koste fyldt med støv og lange lyse pigehår. Jeg tager forsigtigt en ned uden at hive nogle af de andre med. Den bliver stillet op af væggen, før jeg bevæger mig over mod vasken.

Flydende på det gamle sæbevand, som fylder halvdelen af stålvasken, er gammelt tyggegummipapir, græs og støv. Jeg tager en blå spand, som står ved siden af, og kigger med væmmelse ned i den. I bunden ligger noget, som ligner jord. Den blå plastikspand bliver placeret under vandhanen, og vandet løber ned i den. Det rene vand til spejlet bliver placeret ved siden af kosten. Med en hurtig vending står jeg igen foran den hvide reol. På anden øverste hylde ligger der lyserøde og tis-gule klude. Jeg holder mig langt væk fra de gule og tager hurtigt to af de røde. En til at gøre spejlet rent med og en til at tørre det af med igen. Mens jeg er der, tager jeg samtidig en af de blå og ligesom alt det andet i de to rum – beskidte – fejebakker. Jeg skifter retning igen og griber kosten og vandet. Væk fra stanken og hen mod mit område for at gøre rent.

Rengøring på efterskole er en oplevelse af de store.

 

Af Rikke Nygaard